Τόπος
"Εάν προς κατοικίαν ανθρώπων η φύσις όρισε τόπους τινάς εκλεκτούς, ολίγοι των εν τη οικουμένη δύνανται να φιλονικήσουν τα πρωτεία, προς το ακρωτήριο του Μεγάλου Ρεύματος".
Με αυτά τα λόγια περιγράφει το Μέγα Ρεύμα ο Σκαρλάτος Βυζάντιος στο βιβλίο του "Κωνσταντινούπολις", καθώς και ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος, στο βιβλίο του "Η Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος".
Σχετικά με την ονοματοδοσία της κοινότητας κατά τα γραφόμενα από τον ιστορικό Πολύβιο, οι ρίζες του Μεγάλου Ρεύματος φθάνουν στον έβδομο π.Χ. αιώνα και η προχριστιανική ονομασία του χωριού ήταν Εστίαι, ονομασία που πήρε από τον αρχαίο ναό της ομώνυμης θεάς που υπήρχε στην περιοχή. Ο ιστορικός Σωζόμενος, που έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του 5ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει την ονομασία "Εστίαι" σαν παλαιά ονομασία του χωριού, το οποίο επί των ημερών του έφερε την ονομασία "Μιχαήλιον". Πολύ πριν της Αλώσεως κυριάρχησε η ονομασία "Χώρα των Ασωμάτων" και πολύ αργότερα οι κάτοικοι του χωριού αρχίζουν να ονομάζουν το χωριό Μέγα Ρεύμα, λόγω του ορμητικού ρεύματος στη θαλάσσια περιοχή. Από το 1850 επικρατεί εντελώς η ονομασία Μέγα Ρέυμα. Ωστόσο οι Τουρκικές αρχές το αποκαλούν Αρναούτκιοϊ λόγω της μετοίκησης Αλβανών και Βορειοηπειρωτών το 1468 μετά την υποταγή της Αλβανίας στον Μεχμέτ Β', με σκοπό την αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης.