archive

Εκδόσεις

vivliaΗ ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην καταγραφή των εκδόσεων Μεγαρευμιωτών, καθώς και εκδόσεων που αναφέρονται στο Μέγα Ρεύμα και το Βόσπορο.

Με θέμα το Μέγα Ρεύμα

Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος (Βασιλείου Θ. Σταυρίδου, Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη)

Η Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος

Άρθρο του Δημήτρη Δεμιρτζή στην εφημερίδα Ηχώ της Πόλης

Istoria Megalou Revmatos VivlioΩς ένας ιστορικός πανδέκτης σε ό,τι αφορά την κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος μπορεί να χαρακτηριστεί το βιβλίο (σσ 704) του «χαλκέντερου» ιστορικού συγγραφέα, ομότιμου καθηγητή της Ι.Θεολογικής Σχολής Χάλκης και Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Μεγ. του Χριστού Εκκλησίας κ.Β.Θ.Σταυρίδη, με τον τίτλο «Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος», που φέρει τη σφραγίδα της ποιοτικής έκδοσης του εκδοτικού οίκου «Αφοί Κυριακίδη Α.Ε.» (Θεσ/νίκη 2011).

Η εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, επιθυμώντας να επανεκδώσει το εμπεριστατωμένο και προ πολλού εξαντλημένο βιβλίο του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κυρού Γενναδίου με τίτλο «Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος» (Σταμπούλ 1949, σσ 224), ορθά επέλεξε ως το καταλληλότερο πρόσωπο για την επιμέλεια και τον συντονισμό των προσπαθειών της έκδοσης τον κορυφαίο αυτό, ανά την Οικουμένη, εκκλησιαστικό ιστορικό συγγραφέα με την καταπληκτική, σε όγκο και ποιότητα, συγγραφική παραγωγή, με εκατοντάδες δημοσιεύματα και συγγράμματα, μερικά από τα οποία τιμήθηκαν, μάλιστα, και με το ανώτατο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Στον εκδοτικό ετούτον άθλο συνέβαλαν τα μέγιστα ο κ. Ορχάν Τουρκέρ, διακεκριμένος διανοούμενος και συγγραφέας πλειάδας μονογραφιών σχετικών με τα Πριγκηπόννησα και επίλεκτες ιστορικές περιοχές της Πόλης, με το έργο του με τίτλο «Από το Μέγα Ρεύμα στο Αρναούτκιοϊ, Μία Βοσπορινή ιστορία» (Σταμπούλ 1998, σσ 46 ), που αναπληρώνει τη σχετική ιστορία από το 1949 που εκδόθηκε το ανωτέρω πόνημα μέχρι τις μέρες μας, η κ. Κατερίνα Πρόκου-Τουρκέρ, που μετέφρασε στην Ελληνική γλώσσα το ανωτέρω βιβλίο του συζύγου της, από την Τουρκική στην οποία πρωτότυπα γράφτηκε, αλλά και άλλα αξιόλογα πρόσωπα, ζωντανές ιστορίες, που έχουν βαθιά στην ψυχή τους χαραγμένα επιτόπια γεγονότα και βιώματα.

Το βιβλίο αρχίζει με την αφιέρωση του κ. Β. Θ. Σταυρίδη στους απανταχού ζώντες Μεγαρευμιώτες και στις μακάριες ψυχές των κεκοιμημένων του Μ.Ρεύματος (σσ 7). Ακουλουθούν ο πίνακας περιεχομένων (σσ 9-11), φωτογραφία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με Πατριαρχικό γράμμα σχετικό με την έκδοση του βιβλίου (σσ 9-11), βραχυγραφίες (σσ 15-20), βιβλιογραφία (ελληνική και ξένη )(σσ 21-22 ), φωτογραφία του αρχικού Ι.Ναού (σσ 24 ), προλογικό σημείωμα της εφοροεπιτροπής, (όπου εκφράζεται η χαρά για την πραγμάτωση του εκδοτικού εγχειρήματος και αναφέρονται οι συντελεστές του, όπως οι κ.κ. Β. Θ. Σταυρίδης, Ορχάν Τουρκέρ, Κατερίνα Πρόκου-Τουρκέρ) (σσ 25-26), πρόλογος-εισαγωγή του κ. Β. Θ. Σταυρίδη (όπου αναφέρεται η από μέρους του και της συζύγου του Ιουλίας, ομόθυμη αποδοχή της πρότασης του προέδρου της νυν εφοροεπιτροπής κ. Γ. Παπαλιάρη για την πραγματοποίηση της εν λόγω έκδοσης, η συνεργασία προς το σκοπό αυτό τόσο του ζεύγους Ορχάν και Κατερίνας Τουρκέρ, όσο και άλλων προσωπικοτήτων, που συνδέονται βιωματικά ή έμμεσα με την Κοινότητα και τέλος το σχεδιάγραμμα και το περιεχόμενο του βιβλίου διεξοδικά) (σσ 29-37).

Ακολουθεί (ως Α΄μέρος) το σύγγραμμα του αειμνήστου Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Γενναδίου «Ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος» (Σταμπούλ 1949, σσ 39-308) στο οποίο προσαρτάται σχετική βιβλιοκρισία των αείμνηστων Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρού Δωροθέου και Γ. Γεωργιάδη Αρνάκη, πατριαρχικό γράμμα του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Αθηναγόρα, προλογικό σημείωμα των εκδοτών «Αφών Κυριακίδη» για την δεύτερη αναθεωρημένη και βελτιωμένη έκδοση της «Ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 1953 εώς σήμερα» του κ. Β. Θ. Σταυρίδη, καθώς και του Α΄τόμου (Βυζαντινοί χρόνοι) του ομότιτλου έργου του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Γενναδίου (του οποίου την επιμέλεια είχε επίσης ο κ. Β. Θ. Σταυρίδης), η βιογραφία του τελευταίου από τον κ. Β. Θ. Σταυρίδη (σσ 319-323 ) και τέλος ο πρόλογος του ίδιου Ιεράρχη-συγγραφέα στο έργο του «Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (σσ 323-337).

Έπεται (ως Β΄μέρος ) το σύγγραμμα του κ. Ορχάν Τουρκιέρ, μεταφρασμένο από τη σύζυγό του (σσ 340-388) στο οποίο προσαρτώνται σχετικές βιβλιοκριτικές του κ. Β. Θ. Σταυρίδη (σσ 388-396 ) και της εφημερίδας «Ανατολή» (Αθήνα, Οκτώβριος 1999,σσ 390-391).

Ως Γ΄μέρος προστίθενται από τον κ. Β. Θ. Σταυρίδη «Τα Παραλειπόμενα» όπου δίνονται ιστορικές πληροφορίες για τους χώρους λατρείας (Ναούς, Παρεκκλήσια, Αγιάσματα και Νεκροταφείο της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος) (σσ 342-446), για τον Ι. κλήρο (αρχιερατικώς προϊστάμενοι, ιερείς, ιεροψάλτες/Αναλόγια, καντηλανάπτες, φύλακες, νεκροθάπτες της Κοινότητας) (σσ 449-498), για τις εφοροεπιτροπές της Κοινότητας από το 1944 μέχρι σήμερα (με σχετικό κατάλογο συνταγμένο από τον κ. Ιορδάνη Ισαμπάλογλου) (σσ 449 ), για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Κοινότητας (Φιλόπτωχος αδερφότητα, Μορφωτικός Σύλλογος, Αδερφότητα Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος «Ο Ταξιάρχης»), (σσ 512-565 ), για την Εκπαίδευση και τα Σχολεία (σσ 581-607), για το χώρο και τους κατοίκους (σσ 608-611 ), για αναμνήσεις και βιώματα των Μεγαρευμιωτών (σσ 612-638 ). Όλα τα παραπάνω κείμενα είναι συνταγμένα από διάφορα πρόσωπα που είχαν ή έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Κοινότητα.

Ακολουθούν παραρτήματα Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄ και Ε΄(σσ 639-622 ), όπου αναδημοσιεύονται προσφωνήσεις, ομιλίες και λόγοι, περιγραφές, επικήδειος λόγος που εκφώνησαν ή συνέγραψαν υπεροχικές προσωπικότητες και αναφέρονται σε πρόσωπα και πράγματα της Κοινότητας. Το βιβλίο τελειώνει με ένα πλούσιο, με ιστορική σημασία, παράρτημα φωτογραφιών σχετικών με τον τόπο, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος σε αυτές (σσ 663-704).

* * *

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το σχετικό έργο του κ. Ορχάν Τουρκέρ, όσο και τα κείμενα που συνέταξε ή σταχυολόγησε από δημοσιεύματα επίλεκτων προσωπικοτήτων, ο κ. Β. Θ. Σταυρίδης μαζί με το φωτογραφικό υλικό, αποτελούν, συν τοις άλλοις, τη συνέχεια της ιστορίας του αείμνηστου Μητροπολίτη κυρού Γενναδίου. Έτσι, ο αναγνώστης ή επιστημονικός ερευνητής έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος από τους πρώτους χρ/νικούς αιώνες μέχρι σήμερα.

Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, με βεβαιότητα ότι το παραπάνω βιβλίο αποτελεί μία ανεξίτηλη σφραγίδα αιωνιότητας για την εξέχουσα και μεγαλουργήσασα εκείνη Κοινότητα, που θα διαλαλεί μέσα στους αιώνες την έντονη παρουσία και τις εκλεκτές αρετές της φυλής μας.

Το θέατρο της Πόλης 19ος-20ος αιώνας (Εταιρία Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής, Αθήνα 2005)

to theatro stin poliΣτην έκδοση της Εταιρίας Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μοιράζεται τις αναμνήσεις του από το θέατρο στο Μέγα Ρεύμα (Κωνσταντίνος Κ. Κωνσταντινίδης, Αναμνήσεις από το θέατρο στο Μέγα Ρεύμα, 129-163).

Με θέμα το Βόσπορο

Κύματα του Βοσπόρου (Μαίρης Μαγουλά, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

kymmata tou vosporouΈνα μυθιστόρημα-χρονικό για την περίοδο 1926-1964. Γεννημένη στον Βόσπορο, από γονείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, μεγάλωσα μέσα στις μνήμες τους, έφτιαξα εικόνες για τα πρόσωπα των οποίων τις ζωές είχα κάνει με το χρόνο δικές μου. Κάποια στιγμή, ένιωσα τους ήρωες να με πιέζουν για μια «έξοδο» στο χαρτί. Μάζεψα το παρελθόν, τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά τους, τους τοποθέτησα στον χώρο και στον χρόνο που ανήκαν και τους έριξα στην ιστορία... Εκεί, συνάντησαν άλλους, φανταστικούς μα και αναγκαίους για την πλοκή χαρακτήρες. Πραγματικοί και φανταστικοί, συμπορεύτηκαν για να αναπλάσουν την εικόνα της εποχής στον Βόσπορο και το ιστορικό Πέρα.
Μ. Μ.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα..

Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

 Η Μαίρη Μαγουλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στο Δημόσιο για τριάντα χρόνια. Ζει στο Πόρτο Ράφτη. Τα Κύματα του Βοσπόρου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Γειτονιές του Βοσπόρου (Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή, Εκδόσεις Τσουκάτου)

gitonies tou vosporouΤο βιβλίο Γειτονιές του Βοσπόρου έχει γράψει ο συγγραφέας Θρασύβουλος Παπαστρατής.

Ο Βόσπορος ήταν πάντοτε κομμάτι αναπόσπαστο του ιστού της Πόλης, ακόμη και όταν η απόσταση του κέντρου της από ορισμένα χωριά του Άνω Βοσπόρου καθιστούσε την επικοινωνία ταξίδι ολόκληρο. Γιατί και τότε ακόμη τα χωριά λογαριάζονταν από όλους ως προάστια της Πόλης.

Τα βοσπορινά χωριά, τα δρώμενα των οποίων πραγματεύεται το βιβλίο είναι δώδεκα. Δεν είναι όλα τα χωριά της ευρωπαϊκής ακτής του Κατάστενου. Το βαπόρι της γραφής και του φακού σταμάτησε σε εκείνα τα χωριά που η πορεία τους χαρακτηριζόταν από τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κόσμο των κατοίκων τους. Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δικηγορεί στη Χαλκίδα από το 1991. Μελετά την ιστορία των λαών της Βαλκανικής και της Ανατολής. Έχει γράψει βιβλία για τη Θράκη, καθώς και για τον ελληνισμό και τον εβραϊσμό της Κωνσταντινούπολης. Μελετά επίσης την ιστορία του εβραϊκού ελληνισμού.

Θέλω να πιώ όλο τον Βόσπορο (Δοσίθεος Αρχιμανδρίτης, Εκδότης Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Τατάρνης)

thelo na pio to vosporo

Η σπίθα ήταν κρυμμένη στην στάχτη. Μια λανθάνουσα αγάπη προς την Πόλι, την πολυαγαπημένη. Κι όταν η δική μου αγάπη έγινε βιβλίο, τότε πολλών η αγάπη φούντωσε, έγινε φλόγα και φωτιά. Κάποιοι το διάβασαν σε μια νύχτα. Άλλοι το διάβασαν και το ξαναδιάβασαν. Όλοι όμως έκλαψαν. Το διάβασαν άραγε ένεκα της λογοτεχνικής του αξίας; Όχι, βέβαια. Είναι απλώς καταγραφή αισθημάτων συγκινήσεως ή και λυγμών. Γι' αυτό χτύπησε στο κέντρο. Στην καρδιά. Στην καρδιά όσων αισθάνονταν Ρωμηοί, αλλά δεν ήξεραν το γιατί. Στην καρδιά όσων ήθελαν να έχουν και μάνα και πατέρα. Ήξεραν ότι κάπου έπρεπε να υπάρχουν. Αλλά δεν γνώριζαν που. Ανεκάλυψαν, λοιπόν, μέσ' απ' αυτό το βιβλίο ότι μάνα τους είναι η εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η «Μήτηρ Εκκλησία» και πατέρας τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Γι' αυτούς γίνεται η παρούσα Πέμπτη έκδοσις και σ' αυτούς αφιερώνεται με πολλή αγάπη.

Οι εχθροί της Θεοδώρας (Ιλιάσογλου Εβίν, Εκδόσεις Λιβάνη)

oi exthroi ths theodoras

Η Θεοδώρα μένει σε ένα από τα πιο πολυπληθή κονάκια του Αρναούτκιοϊ, σε μια τριώροφη παλιά έπαυλη, όπου οι θόρυβοι των ενοίκων της και των επισκεπτών συναγωνίζονται τους θορύβους του ίδιου του σπιτιού.
Στον επάνω όροφο ζει η οικογένεια ενός δημοσίου υπαλλήλου, στο ισόγειο το υπηρετικό προσωπικό και στο μεσαίο διαμέρισμα, όπου η Θεοδώρα εκτελεί χρέη οικονόμου, ο φραγκοαναθρεμμένος «μουσιού» κι η Ελβετίδα μαντάμ του.
Για τη Θεοδώρα, αυτό που προέχει είναι η φροντίδα του κυρίου της. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διαφυλάξει την πολύτιμη ησυχία του, βάζοντας στο στόχαστρό της όσους τη διαταράσσουν: τον μπαξεβάνη Τζουμά, το σομπατζή Νταβίντ, τις ψυχοκόρες και τα παραπαίδια, τους φιλοξενούμενους στην έπαυλη. Και όταν καταφέρνει να το σκάσει από αυτή την οχλοβοή, αφήνεται, ελεύθερη πια, να την παρασύρουν οι φαντασιώσεις και τα όνειρά της.

Μέσα από μια εξαιρετική ηθογραφία, η Εβίν Ιλιάσογλου μας περιγράφει, με τρόπο άμεσο και γλαφυρό, τον κόσμο της Θεοδώρας: ένα μικρόκοσμο από ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικό τρόπο ζωής, τους ενοίκους της έπαυλης όπου ζει η ηρωίδα του έργου αλλά και όλους εκείνους που μπαινοβγαίνουν στο σπιτικό. Ο μικρόκοσμος αυτός πασχίζει να συγκεράσει το παραδοσιακό με το καινούριο, το στρούντελ με το μουαλεμπί, τα μνημόσυνα με τις ζουρφίξ, τους χορούς και τις δεξιώσεις με τα μπαϊράμια.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Η Εβίν Ιλιάσογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία εφτά χρόνων άρχισε μαθήματα πιάνου. Μεταξύ των ετών 1957-1963 φοίτησε στο Δημοτικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης. Το 1966 αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο (πρώην Ροβέρτειος Σχολή) στο Αρναούτκιοϊ, αφού απέσπασε το Βραβείο Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ. Το 1968 κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη διατριβή της «Το Τουρκιού της Κλαίουσας Ιτιάς», με θέμα τη μουσικότητα στην ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.

Στο διάστημα 1969-1971 παρακολούθησε σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ που αφορούσαν τη Μουσική Έρευνα και τη Συγκριτική Μελέτη της Ιστορίας της Μουσικής.

Από το 1973 έως και το 1993 ήταν παραγωγός προγραμμάτων κλασικής δυτικής μουσικής στη Ραδιοφωνία της Κωνσταντινούπολης.

Το 1978 της απονεμήθηκε το βραβείο για την ορθή χρήση της τουρκικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, για τη σειρά εκπομπών της «Το Φολκλόρ στη Σύγχρονη Μουσική».

Από το 1982 μέχρι το 1992 παρουσίασε συνεντεύξεις που αφορούσαν την κλασική μουσική στο TRT (Τουρκική Ραδιο-Τηλεόραση).

Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά, πάντα για θέματα που άπτονται της μουσικής, και έχει γράψει πολλά βιβλία που γνώρισαν επιτυχία στην Τουρκία.

Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και τακτική συνεργάτιδα της εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Είναι σύζυγος του Εγιούπ Ιλιάσογλου, καθηγητή ιατρικής, και μητέρα της Εκίν.

Μεγαρευμιωτών

Μαίρη Ρομποπούλου

mary rombopoulouΗ κυρία Μαίρη Ρομποπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το Ιωακείμειο εκπαιδευτήριο Κωνσταντινουπόλεως, σπούδασε Γαλλική φιλολογία και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ποίηση. Ανθολογίες της:

  1. Αισθήσεις και χρώματα (Εκδόσεις ΗΧΩ)
  2. Χάλκη αγάπη μου (Εκδόσεις ΗΧΩ)
  3. Το αλφαβητάρι (Εκδόσεις ΗΧΩ)
  4. Χρώματα Ψυχής (Εκδόσεις ΗΧΩ)
  5. Παιδικά Φτερουγίσματα (Εκδόσεις ΗΧΩ)

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε μερικά από τα ποιήματά της, αφιερωμένα στο Μέγα Ρεύμα, από την ποιητική συλλογή της.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΒΟΣΠΟΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ

Στο σύθαμπο το πρωινό

Στον όρθρο το Χριστουγεννιάτικο

Αντιλάλησε η καμπάνα

Φωνή του Ταξιάρχη,

Συναυλία στη Δεκεμβρινή

χειμωνιάτικη σιγαλιά.

Τα σκεβρωμένα μέλη της έσταζαν

ολη την πάχνη και την αλυσάχνη

απ το πολύχρονο καμπαναριό.

Φως ξεχύθηκε,τύλιξε

κι αγκάλιασε το χωριό,

θύμησες ξεκίνησαν και γύρισαν.

Στις μνήμες άναψαν κεριά

Χριστούγεννα που πέρασαν και χάθηκαν

μεσ' του βοσπόρου τα νερά

κι άλλα που θαρθούν

και θα κυλήσουν πάνω απ τα ίδια τα νερά.

Σκόρπιοι πιστοί βαδίζουνε

Κι ο βόσπορος συλλογισμένος τους θωρεί...

Εξω ο βοριάς μαστίζει

κι η παγωμένη του πνοή

Σέρνεται πάνω απ ακτές

τ'ανάλοιωτο τραγουδώντας

Χριστουγεννιάτικο τροπάρι..

 

(Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

στις 24 Δεκεμβρίου 1976)

Θείο αγίασμα στάζει η καμπάνα του Ταξιάρχη

Αγίασμα οι νότες του φθινοπώρου

Που το απόσκαλο του Ρεύματος χρωματίζει

Καθώς γέρνει ο ήλιος

πάνω απ το θόλο της εκκλησιάς

μια δροσερή αχλή τυλίγει το ωχρό τοπίο

κοκκινοκίτρινα φύλλα ετοιμόρροπα στα κλαδιά

ώρες-ώρες χορεύουν ένα αέρινο χορό

και μέσα απ'τις γλυκιές απαλές νότες του αέρα

πέφτουν με αβρές κινήσεις

πάνω στο πάτριο χώμα

πέφτει η μέρα της πόλης

στο εσπερινό της κρεβάτι

κι από του βόσπορου την άκρη

ο ουρανός έβαψε μ'απερίγραπτα χρώματα

ένα θεσπέσιο πίνακα

στα ανατολικά

εκεί η χαλκηδόνα σμίγει των νησιών τα χέρια

εκεί που οι αναμνήσεις κι ο νόστος

κεντούν βαθειά την ψυχή με βελόνες νοσταλγίας

που σταγονιάζουν στις άκρες των ματιών.

Ντύθηκε ο Βόσπορος γιορτινά.

Στο Μέγα ρεύμα φως λαμπάδιασε

η φύση αναστάσιμη εικόνα,Πάσχα!

Ο Ταξιάρχης λαμπριάτικο τροπάρι.

Η καμπάνα στόμα γλυκόλαλο

υμνεί της μέρας το χαρμόσυνο

<Χριστός Ανέστη> ελπίδας μήνυμα

ανθίζει το εωθινό αστέρισε κάθε ακρη

ο λαμπερός ήλιος που ροδίζει

αγάπης κι ειρήνης ρόδα σκορπίζει.

Βασίλης Φραγκόπουλος

epistrofi sti fotia"... Ό,τι επιθυμείς το παίρνεις - ό,τι δεν σε συμφέρει, απλώς το αποφεύγεις". Είναι τόσο απλός ο κανόνας, ώστε δεν έχω καταλάβει γιατί δεν τον ακολουθούν όλοι ανεξαιρέτως. Νόμος της φύσης είναι. Η φύση είναι σοφή κι εγώ αποφάσισα νωρίς να ακολουθήσω τις υποδείξεις της..."

Κι όμως. Ο εγγυημένος αυτός δρόμος ζωής αποδείχτηκε τελικά αδιέξοδος για τον πρώην μηχανικό, πρώην επιχειρηματία, οικονομικά αυτάρκη και χαίροντα άκρας υγείας αφηγητή της παράξενης νουβέλας του Βασίλη Φραγκόπουλου. Με οδηγό ένα σημείωμα-γρίφο που ανακαλύπτει στη βιβλιοθήκη της γιαγιάς του, θα περιπλανηθεί για μέρες στους χειμωνιάτικους χιονισμένους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιος αυτόχειρας, ψάχνοντας τα σημάδια της φωτιάς μιας άλλης ζωής. Θα βυθιστεί στους κόσμους των παιδικών κι εφηβικών του χρόνων, θα συναντηθεί ξανά με τους τόπους και τους ανθρώπους του μεγάλου λαβύρινθου που είναι η Πόλη, όπου ως άλλος Οδυσσέας, θα παρασυρθεί, θα μαγευτεί, θα χαθεί - αναζητώντας απεγνωσμένα τον χαμένο τρόπο των πραγμάτων.

"...Ενώ προηγουμένως η ζωή μου σερνόταν προς ένα αναπόφευκτο, σκοτεινό τέλος, τώρα από τη μια έμοιαζε να σταμάτησε, κι από την άλλη να επιταχύνεται. Ήταν στιγμές που ένοιωθα τον χρόνο να σταματάει, ενώ συγχρόνως κάτι μέσα μου εξελισσόταν... προς τα που άραγε..."

Προς τον έρωτα ίσως. Αρκεί όμως αυτός, ακόμα κι ο ιδανικός για να οδηγήσει κάποιον πίσω - στη φωτιά της αθωότητας...

Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.

vasilis fragopoulosΟ Βασίλης Φραγκόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1949.

Τελείωσε το Ζωγράφειο Λύκειο, σπούδασε γεωλογία το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια γραφικές τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της γενέτειράς του.

Παντρεύτηκε την Ιωάννα Σακουλοπούλου με την οποία απέκτησε ένα γιό, τον Παύλο.

Το 1973 μετανάστευσε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως γραφίστας στους τομείς των εκδόσεων και της διαφήμισης.

Η «Επιστροφή στη φωτιά», μια στοχαστική, οιονεί αυτοβιογραφική οδύσσεια αυτογνωσίας στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 60, είναι το πρώτο από τα τρία μυθιστορήματα που πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Πέθανε στην Αθήνα το 2012, αφήνοντας ημιτελές το τέταρτο μυθιστόρημά του.

Γιώργος Κωνσταντινίδης

sisorefsi kefalaiouΟ κύριος Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητής στο New York College. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται το βιβλίο Συσσώρεση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η συσσώρευση κεφαλαίου στην Τουρκία και η οικονομική της ανάπτυξη στα πλαίσια του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. Πραγματοποιείται μια διαχρονική μελέτη της συσσώρευσης του κεφαλαίου της τουρκικής οικονομίας από το 2ο μισό του 17ου αιώνα και αναλύεται περισσότερο η χρονική περίοδος από το 1985 μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Από την ανάλυση συγκεκριμένων κλάδων της τουρκικής οικονομίας διαπιστώνεται η ύπαρξη πένε μορφών κεφαλαίου: του κεμαλικού, του ισλαμικού, του κεφαλαίου των μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων της Τουρκίας, του κεφαλαίου που δημιουργείται από μη νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες και του αλλοδαπού κεφαλαίου (ξένη οικονομική βοήθεια και άμεσες ξένες επενδύσεις). Αποδεικνύεται η οικονομικοπολιτική σχέση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ και η οικονομική ενίσχυση που οι χώρες αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφοροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί παρέχουν στην Τουρκία με τη μορφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δανείων.

Τέλος, γίνεται διεξοδική αναφορά στην ενσωμάτωση της τουρκικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και στις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της, ζητήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη διεθνή οικονομία και πολιτική.

Επίσης, άρθρα του κυρίου Γιώργου Κωνσταντινίδη δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εφημερίδες και περιοδικά:

konst article 6 Οι λύσεις και οι συνέπειες για την κρίση στην Ελλάδα (27/04/2013, Εφημερίδα Καθημερινή)

Με βάση την επικαιρότητα και εκφράζοντας μόνο οικονομολογικές απόψεις, σε αυτό το άρθρο παραθέτω περιληπτικά τις βασικές «σχο...

Διαβάστε περισσότερα

konst article 1

Χρειάζεται οργάνωση, στρατηγικό μάρκετινγκ και όραμα (22/11/2014, Εφημερίδα Καθημερινή)

Ελπίδα, μια λέξη κλειδί που δίνει αισιοδοξία και οδηγεί σε μεγαλύτερη προσπάθεια. Μια λέξη που χρειάζεται η Ελλάδα σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η...

Διαβάστε περισσότερα

konst article 5

Ιστορίες αποβιομηχάνισης στην Ελλάδα (21/02/2015, Εφημερίδα Καθημερινή)

Η αιτία για το κλείσιμο των ελληνικών βιομη­χανιών παιχνιδιών ήταν ο ανταγωνισμός που επέ­φερε η μαζική εισα­γωγή φθηνών παιχνι­διών, κυρίως από την...

Διαβάστε περισσότερα

konst article 2

Επενδύσεις κατά παρακμής (29/08/2015, Εφημερίδα Καθημερινή)

Η μεγαλόπνοη επένδυση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέντε αστέρων «Costa Navarino» στη Μεσσηνία αποτελεί μια από τις φωτεινές εξαιρέσεις...

Διαβάστε περισσότερα

konst article 3

Ρωσοτουρκικές σχέσεις: η σύγκρουση των δύο «αυτοκρατοριών»; (19/12/2015, Εφημερίδα Καθημερινή)

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία πρέπει να εκληφθεί ως μια ενέργεια που έχει σαφώς γεωπολιτικά αλλά και γεωοικονομικά...

Διαβάστε περισσότερα

konst article 4

Τι σημαίνει η προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας για την Ελλάδα; (13/02/2016, Εφημερίδα Καθημερινή)

Σε εμπορικό επίπεδο οι σχέσεις τους κρίνο-νται θετικές, ενώ ορισμένες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναλάβει σημα-ντικά έργα στο...

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Μισσιρά

vivlio vmTο βιβλίο, το οποίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρη με τίτλο Η Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη, εισάγει τον αναγνώστη στο καθεστώς που διέπει τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ευρώπη, εξετάζοντας την πορεία της ενσωμάτωσης και την εξέλιξη της προστασίας τους, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγγραφέας εστιάζει, επίσης, στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο συστημάτων από την αρχική τους συγκρότηση μέχρι και τις πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία η σχέση αυτή αποκτά σαφή νομική βάση. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ενσωματώνεται στο ενωσιακό πρωτογενές δίκαιο και η Ένωση υποχρεούται να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: πώς οι προβλέψεις της Συνθήκης θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη;

vasiliki missiraΗ Βασιλική Μισσιρά είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Μ.Α.) στο «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική», από το ίδιο τμήμα. Την περίοδο αυτή είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Έχει διατελέσει δόκιμη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης"

Βυζαντίου 42, Νέα Σμύρνη 171 21, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλέφωνο/Φαξ: (+30) 210 93 30 607

Email: megarevma.taxiarhis@gmail.com

Website: www.megarevma.gr

Κοινότητα Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος

Satış Meydanı, 34347 Arnavutköy, Beşiktaş, Istanbul, Turkey

Τηλέφωνο: (+90) 212 26 35 744

Email: info@megalorevma.org

Website: www.megalorevma.org

koinothta new