adelfothta

Ποίοι είμαστε

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης", ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1929 στον Πειραιά από πρόσφυγες που προέρχονταν από τον στιλβδάμαντα του Βοσπόρου, με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών τους με την Πόλη και το Μέγα Ρεύμα, τη διαρκή επικοινωνία μεταξύ των Μεγαρευμιωτών, την προαγωγή των ηθικών, πατριωτικών δεσμών των μελών της και την υλική συνδρομή σε αναξιοπαθούντα μέλη της.

Ιδρυτές της Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης" ήταν οι:

 • Θεόδωρος Σαρίκος
 • Ευάγγελος Δρακόπουλος
 • Γεώργιος Κοκρής
 • Άγγελος Βουδούρης
 • Κωνσταντίνος Γεωργιάδης
 • Χρήστος Μυλωνάς
 • Ιωάννης Πεσσάδας

Η Αδελφότητα για πολλές δεκαετίες παρά τα δικαιολογημένα σκαμπανεβάσματα που είχε από τις επικρατούσες ειδικές συνθήκες κάποιων εποχών (Προσφυγιά, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, χούντα κτλ) γνώρισε περιόδους μεγάλης δραστηριότητας χάρη στους φιλογενείς, δυναμικούς παράγοντες που αγωνίστηκαν με φιλότιμο για την επιτυχία των επιδιώξεων της Αδελφότητας. Αποτέλεσμα των φροντίδων τους, ήταν η συσπείρωση των εν Ελλάδι Μεγαρευμιωτών, γύρω από την Αδελφότητα, που για πολλές δεκαετίες κράτησε μέχρι και τις μέρες μας άσβεστη τη φλόγα της αγάπης τους για τη γεννέτειρά τους, το θρυλικό Μέγα Ρεύμα και σήμερα προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους αυτή στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Από το 1989 η έδρα της Αδελφότητας μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο στη Νέα Σμύρνη και συγκεκριμένα στην οδό Βυζαντίου 42. Η αίθουσα ανακαινίστηκε τον Ιούνιο του 2011 οπότε πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια.

Στους σκοπούς της Αδελφότητας μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται:

 • Η ενίσχυση των σχέσεων και η αλληλεγγύη μεταξύ των Μεγαρευμιωτών
 • Η διαφύλαξη και συνέχιση των παραδόσεων
 • Η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • Η ενίσχυση των σχέσεων, η αναταλλαγή απόψεων και η συνεργασία σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα με τα άλλα Κωνσταντινουπολίτικα σωματεία
 • Η διατήρηση των δεσμών με τη γεννέτειρα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Βάσει του καταστατικού η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, είναι διετής, τα μέλη του είναι επτά (7) και ελέγχεται από τριμελή εξελεγκτική επιτροπή.

Η σύνθεση του τρέχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές της 27ης Μαρτίου 2022, συγκροτήθηκε σε σώμα την 30η Μαρτίου 2022 ως εξής:

stelios giavas dimitros odadjis pavlos bitsis
Πρόεδρος
Ευστρατία Μουζάκα Αναστασίου
Αντιπρόεδρος
Δημήτριος Οντατζής
Γ. Γραμματέας
Αναστάσιος Καθαρόπουλος
 female kostas exarhopoulos  female
Ε. Γραμματέας
Σαβίνα Σαραπτσή
Ταμίας
Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος
Μέλος
Σοφία Βασιλειάδου
toula anastasiou    
Μέλος
Παύλος Μισσόπουλος Μπίτσης
   

 

Προηγούμενα ΔΣ

Καταστατικό

Κοινωνικό έργο

Στα πλαίσια του κοινωνικού έργου, η Αδελφότητα βρίσκεται αρωγός με κάθε τρόπο σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Διανέμει πλούσιο δέμα κατά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και παρέχει χρηματική βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

social work

Γίνε μέλος

Ως μέλος της Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης" λαμβάνετε μέρος σε μια κοινότητα με πολίτικες ρίζες της οποίας οι δραστηριότητες έχουν έντονη μυρωδιά από τον τόπο καταγωγής των ανθρώπων της, το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου.

Με αυτόν τον τρόπο και συμμετέχοντας στις δράσεις μας σας δίνεται η ευκαιρία να εκτεθείτε σε καινούριες και ποικίλες εικόνες, εμπειρίες, ήθη και έθιμα με γεύση από Κωνσταντινούπολη!

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω σας δίνεται η δυνατότητα να έρθετε κοντά και να γνωρίσετε χαρακτηριστικά στοιχεία από τη ζωή των ρωμιών της Πόλης, τα οποία μεταφέρουν οι Μεγαρευμιώτες που ζουν εδώ και έχουν κληρονομήσει τα παιδιά τους.

Επίσης, η ένταξή σας στην ομάδα μας συμβάλλει ώστε να κατανοήσετε τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τη ζωή των ρωμιών της Πόλης, σύγχρονων ή μη, καθώς και την πολιτική και ανθρωπιστική τους διάσταση.

Για κάποιον από τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς ακόμα τους οποίους αφήνουμε να ανακαλύψετε εσείς, σας προτείνουμε να αποτελέσετε μέρος της ομάδας μας. Για να γίνετε μέλος στην Αδελφότητά μας συμπληρώστε και στείλτε μας ηλεκτρονικά τη σχετική φόρμα με τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

membership icon

Εθελοντισμός

H Αδελφότητα μας υποστηρίζει και ενισχύει τον εθελοντισμό. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να έρθουν στην ομάδα μας. Συμμετέχοντας έτσι συλλογικά, επιταχύνουμε πιο πολύ την διαδικασία για την επίτευξη των στόχων μας.

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, ενισχύει το αίσθημα της προσφοράς, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Αποτελεί κοινωνική δραστηριότητα με την οποία μπορεί κανείς να περάσει δημιουργικά τον ελεύθερό του χρόνο.

Σημαντική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που πρόσφεραν στην Αδελφότητά μας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Ήδη από την εθελοντική αυτή προσφορά έχουμε επωφεληθεί από τη βοήθεια τους, όπως των web designers, πολιτικών μηχανικών, λογιστών, καθηγητών, διακοσμητών, ηλεκτρολόγων, νοικοκυρών!

Οι τομείς εργασίας των εθελοντών διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών, καθώς και με τους συγκεκριμένους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Ένα μεγάλο κομμάτι του έργου μας στηρίζεται στους εθελοντές μας, που προσφέρουν το χρόνο τους είτε ατομικά είτε στο πλαίσιο μίας δράσης.

Όλοι εσείς που είστε πρόθυμοι να προσφέρετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες/γνώσεις ελάτε να μας βοηθήσετε στο έργο που επιτελούμε. Αν θέλετε να προσφέρετε και πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνείστε μαζί μας!

volunteer icon

Έγραψαν για μας

  pita politis mar16 pita anatoli dec15
Ο Πολίτης
[Μάρτιος 2016]
Ανατολή
[Φεβρουάριος 2016]
pita politis feb2015 axio tekno mt politis feb2015 axio tekno mt anatoli nov2014
Ανατολή
[Φεβρουάριος 2015]
Ο Πολίτης
[Φεβρουάριος 2015]
Ανατολή
[Νοέμβριος 2014]
Profitis Hlias Poli anatoli sep2014 pita politis feb2014 pita politis feb2013
Ανατολή
[Σεπτέμβριος 2014]
Ο Πολίτης
[Φεβρουάριος 2014]
Ο Πολίτης
[Φεβρουάριος 2013]
mry ekdromi poli anatoli feb2013 pita anatoli dec2012
 
 coctail stavrodromi iho tis polis nov2012
Ανατολή
[Φεβρουάριος 2013]
Ανατολή
[Δεκέμβριος 2012]
Ηχώ της Πόλης
[Νοέμβριος 2012] 

Στοιχεία επικοινωνίας

Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης"

Βυζαντίου 42, Νέα Σμύρνη 171 21, Αθήνα, Ελλάδα

Τηλέφωνο/Φαξ: (+30) 210 93 30 607

Email: megarevma.taxiarhis@gmail.com

Website: www.megarevma.gr

Κοινότητα Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος

Satış Meydanı, 34347 Arnavutköy, Beşiktaş, Istanbul, Turkey

Τηλέφωνο: (+90) 212 26 35 744

Email: info@megalorevma.org

Website: www.megalorevma.org

koinothta new